Djuren

Sidan är under uppdatering, vilket bland annat innebär bilderpåkommande.

Fjäderfä

Eftersom att höns inte är som andra fåglar och jag inte är som andra barn så passar vi mycket bra ihop. Hösten 2011 köpte husse fyra dvärgsilkeshöns och en tupp och jag var lika noga. Efter att jag hade betraktat de nya familjemedlemmarna ett litet tag insåg jag hur intressanta de de facto är. Vidare köpte vi tre brahmahöns och en tupp. I dag har flockarna växt och dvärgsilkisarnas antal uppgår till 13 st och brahmorna är följdaktligen lika många. Hönsen lägger stadiga 5-8 ägg per dag, lite beroende på humör.

Dvärgsilkeshöns

Dvärgsilkeshöns är också en hönsras som härstammar från Asien. Hönsens fjädrar är mer lik päls än fjäderdräkt och hönsen har en kalufs som ser ut som en pälsmössa mitt på huvudet. Hönsen är små till storleken, tupparna något större. Färgerna på våra höns är vit, mörkbrun, ljusbrun samt vit med lite bruna fjädrar. Det finns även gråa, svarta och röda dvärgsilkeshöns. Skinnet och köttet är blått.


Dvärgsilkisar på gång
Hönsen lägger små ägg och är duktiga ruvare. De används ibland som ruvmaskiner vid hönserier.

Dvärgsilkeshönsen tycker om att strosa omkring för sig själva och de är riktig bra på att ränsa ogräs! Däremot vet de ingen större skillnad på nyttoväxt och ogräs... Dvärgsilkeshöns är fredliga men blir inte så värst tama.



Brahmahöns

Brahmor är en asiatisk hönsras. Om den härstammar från Indien eller Kina, därom tvista de lärda. Den är i alla fall världens största hönsras: en tupp väger mellan 3 och 5,5 kg och är runt 75 cm hög medan en höna väger runt 4 kg. Trots sin storlek lägger hönsen relativt små ägg. Tidigare användes rasen som köttras men är inte längre lönsam som sådan då den växer alldeles för långsamt.

Till sättet är brahmorna lugna typer även om de ser skräckinjagande och aggressiva ut med sina rovfågelliknande huvuden och ögon. De blir mycket lätt sociala och kelsjuka och följer gärna med hack i häl.

Bland våra höns förekommer färgerna blå, brun-svartbandad, blå-brunbandad, svart, vit-orangeryggad och vit-svartryggad. Tupparna är silver-blåbandad och rapphönsfärgade.




Några av brahmorna


Får

Våren 2013 köpte jag fem får av rasen finsk lantras. Därmed blev jag också bonde på papper riktigt officiellt. Flocken består av gamla Tant Stina samt Kajsa, Malin, Fanny och Alva. Stina är ljusgrå med anlag av brunt och har svarta ben och spräckligt huvud. Kajsa och Alva är vita, Fanny är helsvart med en vit stjärna i pannan och två vita fläckar under ögonen. Malin är svart-grå.

Hösten 2013 köpte vi en bagge och betäckte alla tackor. Den baggen dog tyvärr efter ungefär en månad men ersattes senare med en ny.

Våren 2014 lammade tackorna och flocken växte.
Flockens storlek juni 2014: 12 st
Vintern 2014 och våren 2015 lammade tackorna och flocken växte ytterligare.
Flockens storlek mars 2015: 21 st
Hösten 2015 slaktade vi lamm och sålde kött samt skinnen.
Flockens storlek maj 2016: 31 st

Finska lantrasfår

Får av finsk lantras är en speciell ras på flera olika sätt: De används flitigt i aveln på grund av deras egenskaper, bland annat på grund av den otroligt fina ullkvaliteten samt förmågan att föröka sig. Finska lantrasfår hör till gruppen finullsfår, vilket betyder att ullen lämpar sig utmärkt för garnspinneri och tovning.



Finska lantrasfåren Stina, Alva, Malin, Kajsa och Fanny.

Stina i standardvinkel.
Bärtil i mitten.

Ersättaren, Tokige Allan.

Tacklamm 2014.

Bärtils son, Antas Agnar

Junibete sommaren 2014


Kaniner

På gården bor tre kaniner. Ted som är korsning mellan vädur, lejon och fuchs samt belgiska jättekaninerna  Ebba samt Eriksson som är det nyaste tillskottet i kaninfamiljen. Ted är född den 22 maj 2007 och Ebba den 3 juni 2013. Eriksson är född den 17 april 2014.

Jättekaninerna parades den 12 mars.


Belgisk jättekanin

Belgisk jättekanin är världens största kaninras. De väger 10 kg men det finns också undantag som gör regeln då kaninen kan väga närmare 20 kg. Rasen har stora och maffiga öron (16 cm eller längre), frambenen är kraftiga och kroppen rektangulärt formad. Hanens huvud ska vara runt och ha fylliga kinder medan honans huvud ska vara avsmalnande, spetsigare ansikte. Belgisk jättekanin förekommer i flera olika färger. Ebba är järngrå och Eriksson är viltbrun.

Ebba, 11 veckor.


Katten

På vår gård bestämmer Farbror Ernst som har en störtskön personlighet och ett huvud av den egna sorten. Kärt barn har många namn och det har även Farbror Ernst som även lystrar till Farbrorn, Fabbo, Bärnsten, Ärnstis, Kissi och många fler.

Farbror Ernst, här i sin favoritsovställning.
Mannen med kollen!
Hunden

Vårvintern 2014 fick vi vår Shetland Sheepdog Myhappiness Good Looking (e. Snowglow's Zorro's Spirit, u. High-glade's Flaming Star) som vi döpte till Sindi för att ha en möjlighet att ropa på henne ordentligt. Hon ska bli en vallhund när hon blir stor!

Sindi har redan som valp visat goda tecken på att bli en bra vallhund eftersom att hon på eget bevåg lärde sig valla hönsen när hon var ungefär 4 månader. Vid 8 månaders ålder har hon börjat våga sig på fåren och klarar av att hålla dem samlade i en flock. Allt detta utan träning från vår sida hittills. Sindi kan också hjälpa till med att få in kaninerna i hagarna ifall de går för långt.





Hästarna

Antas djurgård äger shetlandsponnyn Niittykorven Lumikki som för enkelhetens skull kallas för Lumikki sedan februari 2015. Hon agerar dragdjur, är inriden och är garanterat Larsmos snällaste ponny (ibland). Lumikki kom till oss som foderponny i september 2014 tillsammans med islandshästen Uni fra Nevala, som såldes till Kronoby i februari 2015.

I december 2014 blev vi fodervärd igen då fjordstoet Linett flyttade in. Linett är 19 år gammal, inriden och inkörd. Hon är väldigt klok och väldigt snäll och trivs med ryttare på ryggen.

I maj blev vi fodervärd igen en gång då basjkir/american curlyhästen Ockra flyttade in. Ockra är en väldigt speciell häst.














Djur som har funnits på gården

Geten

Sedan sommaren 2014 bor också geten Herrman på Antas djurgård. Herrman är en ståtlig getabock som har som livsuppgift att stångas!






Kaj. 22.5.2008 - 19.3.2015


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar