söndag 17 augusti 2014

Vad blir det för mat?

Ett inlägg dedikerat till alla som undrar vad och hur mycket djuren äter! Varsågod, här kommer det!

Hönsen äter, förutom hushållsrester och sådant som de själva hittar på marken, värpfoder och balansfoder. De får en blandning på ungefär hälften hälften. Fodret köpes i 40 kg:s säckar och 80 kg räcker i ca 2-3 månader. Kostar ca 50 € när vi köper en säck av varje.

Fåren äter något som heter Lammas Krossi (ett foder i pelletsformat) samt mineraler (selen) och vitaminer (E) (Lammas Hertta). Fördelen med lantrasfår är att så länge höet är av god kvalitet så behöver de egentligen inte kraftfoder förutom när de är dräktiga och ger di. Pelletsen köps i 40 kg:s säckar och mineralerna i 20 kg:s säckar. Pelletsen kostar ca 25 €/säck och mineralerna ca 20 €/säck. Pelletsen räcker, lite beroende på, i ca 1,5 månad. Mineralerna går åt så lite att jag inte hunnit byta säck ännu ens.

Medan jättekaninerna växer får de Racing Prix som egentligen är ett hästfoder. Köpes i 25 kg:s säckar och kostar ca 15 €. När jätten är fullvuxen får den Riista-Elo (25 kg, ca 15 €/säck) som egenligen är ett stödfoder för vitsvanshjort men som även passar för kaniner. De små kaninerna äter också av Riista-Elo och gillar det. Det innehåller inte lika stora mängder vitaminer som Racing Prix som faktiskt inte är ett särskilt bra foder. Däremot verkar det fungera bra på jättarna som växer så väldans mycket på ett år. Fodret räcker ca 3 månader åt mina fyra kaniner.

Katten är en finsmakare som bara tycker om den allra dyraste kattmaten (...). Han får Purina One som jag köper i 1,5 kg säckar och som kostar ca 12 €. Men min hårboll mår bra och det är huvudsaken. (...) Sen att matten blir bankrutt är mindre relevant.

Hunden är också en finsmakare och ska ha Royal Canin-foder. Just nu äter hon Mini Junior men vi ska övergå till Mini Adult snart. 8 kg kostar ca 40 € och räcker i ca 2 månader.

Förutom allt uppräknat så äter fåren och kaninerna självfallet hö och dricker en massa vatten. Tillsammans dricker samtliga (människorna borträknat) ca 500 liter vatten i veckan. I vintras käkade sex får ungefär 15 kg hö om dagen. Kaninerna ett par kilo, ingen nämnvärd mängd i jämförelse. I år har vi ca 1200 höbalar som tillsammans väger 8,4 ton. Men då har vi också - innan våren kommer - tre gånger så mycket får som vi hade i vintras.

Summan av kardemumman: Det är inte billigt att ha hund eller katt. Det är inte dyrt att ha får eller höns.


3 kommentarer:

  1. Royal Canin är överprissatt jämfört med sitt innehåll, mycket skräp för dyra pengar, finns många andra foder med bra innehåll för samma pris eller rent av billigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det säkert. Uppfödaren ville att vi skulle mata med royal canin första året. Har du exempel på alternativa foder som inte innehåller för mycket salt? Man får tydligen ner torrfoderpris genom att tillsätta mera salt som inte är bra för hundens/kattens inre organ.

      Radera
  2. Brit Care (inte vanliga Brit), Taste of the wild, Ziwi Peak, Orijen, James Wellbelowed t.ex. är helt bra foder. Sedan finns det ju också Färskfoder (främst Vom og hundemat och Priima i Finland) och BARF som är ännu bättre, missminner jag mig inte borde det bli billigare att Barfa/använda färskfoder istället för torrfoder.

    SvaraRadera