måndag 16 december 2013

Husmor testbakar Charlotte Russe

Ifjol bakade jag en jultårta som tog mig tre dagar i anspråk och så åt vi alla av den och gick trinda och nöjda från julbordet. Det var en tårta som hette duga (som innehöll syndigt mycket choklad men det var det värt) och receptet hittar du här. I år orkar jag inte baka någon jättemaffig super-chokladtårta så i år testar jag något nytt. Ifjol klarade jag mig utan testbakning för i grund och botten var det en enkel tårta och choklad kan ju inte smaka illa så vi behövde inte ens provsmaka för att vara säkra på att den skulle passa på julbordet. Nåja, årets tårta är... *trumvirvel*... en Charlotte Russe!

Eh.
Va?

Just det. Det tänkte jag också. Det är en tårta som man bygger upp med rulltårta och gräddgelé.

Källa.
Receptet till min Charlotte Russe har jag hittat i  Samarbete Mats decembernummer och det går såhär:

Charlotte Russe med plommonsmak 

Ingredienser

4 ägg
1 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

På ytan

Kanelsocker

Fyllning

½ pkt (100 g) naturell färskost
1 burk (300 g) plommonmarmelad

Gräddgelé

5 gelatinblad
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
½ pkt (100 g) naturell färskost
2 burkar (à 200 g) vaniljkvarg
3 msk citronsaft

Vispa äggen och sockret till skum. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Vänd ner den och rör till en jämn smet. Bred ut smeten i en långpanna klädd i bakplåtspapper. Grädda i 7 - 8 minuter i 225 graders värme. Blanda kanel och socker och trasa ut på ett bakplåtspapper liggande på en plan yta. Gör detta medan du gräddar bottnen så behöver du inte erfara att din fina botten går sönder sen för att du inte haft tillräckligt bra med fart på. Under tiden du gräddar kakan kan du också röra ihop fyllningen av färskost och plommonmarmelad. Det ser ut som sk*t men det smakar förmodligen bättre. När kakan är färdig stjälper du upp den galant med ovansidan neråt mot det sockrade papperet. Låt svalna lite grann och dra sedan bort pappret från kakans undre sida som nu har vänts uppåt. Bred över fyllningen och rulla ihop kakan till en rulle. Ställ den i kylen med fogen neråt.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och låt stå i 10 minuter. Smält den vita chokladen och låt den svalna. vispa grädden. Blanda kvargen, färskosten och chokladen i en bunke. Lös gelatinbladen i kokhet citronsaft. Häll det i en tunn stråle ner i kvargblandningen. Här kan det vara praktiskt att ha tre händer. Vänd till sist i den vispade grädden. Rör om tills smeten är jämn. Smaka för att mildra den chock du (kanske) fick när du blandade plommonfyllningen och associerade vilt. Citron, vaniljkvarg, vispgrädde och vit choklad smakar GOTT. Det går inte att beskriva i ord.

Täck en bunke (ca 2 liter) med plastfilm. Skär upp rulltårtan i skivor och rada ut skivorna i bottnen och upp på kanterna. Rada så tätt det går! Häll sedan i gräddgelén. Lägg resten av rulltårtskivorna som lock och täck hela med plastfilm. Ställ i kylen över natten (eller minst 4 timmar). Stjälp sedan upp kakan på ett kallt fat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar