lördag 28 december 2013

Klövverkning

Idag har vi verkat Stinas klövar. Det här med klövar är sådant som jag inte har kunnat ett jota om innan jag köpte mina får men om man ska ha klöv- eller hovdjur så måste man i något skede sätta sig in i hur man ska bete sig med djurens fötter för att de inte ska få problem.

Igår när vi synade Stina närmare upptäckte vi att hennes ena framklöv var krökt som en banan och så ska det ju inte vara. Gjorde därför slag i saken och gick ut med en sekatör (en hovtång hade varit det ypperliga verktyget) och lockade ut vår smarta gamla tacka som snällt gick med på manikyren. Särskilt svårt var det inte, men det var lite värre då hornet på den ena klöven hade växt sig runt omkring hela klöven. När vi var färdiga med nagelklippningen skuttade Stina runt på gården som ett lyckligt litet lamm. Jag antar att vi fick godkänt. De andra fårens klövar var inte för långa, men det blir till att titta till dem nästa gång det är dags för klippning. Klövarna slits nämligen inte ner i samma takt som de växer när de går på halmbotten som sommartid när de går i sina beteshagar.

Sommaren skulle förresten få komma när som helst, det är ju ändå +5 grader ute och inte en snöflinga fast det är den 28 december.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar