lördag 19 december 2015

Limpor

Igår bakade matten limpor. Det gick till ungefär såhär:


½ l vatten
½ l surt (t.ex. fil som "löknat" eller surmjölk)
ca 2 dl mörk sirap
½ dl farinsocker
½ dl strösocker
anis
fänkol
2 st ägg
4 påsar torrjäst
½ kg rågmjöl
vetemjöl tills degen är bra
ca 1 dl russin
kaffe

Blanda lite av mjölet och torrjästen i en degblandare. Ha i vattnet och filen/surmjölken, sirapen, äggen, russinen, farinsockret och sockret. Koka upp anis och fänkol i lite vatten så ger kryddorna mer smak. Häll ner i degen. Tillsätt rågmjölet och börja knåda. Tillsätt vetemjöl tills degen blir jämn. Degen ska kännas lätt och elastisk när man trycker i den med ett mjölat finger. (Man lär sig hur den ska vara efter sina misstag.) Knåda degen i ca 10 minuter. Låt degen jäsa i ca 45 minuter.

Skär degen i bitar och knåda den lite till för hand. Forma till runda bullar och låt jäsa under bakduk på bakplåtspapper. Tryck ner limporna lite lätt när de är jästa till dubbel storlek. Låt jäsa upp igen. Nagga med sticka och pensla med uppvispat ägg och lite vatten. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Pensla de färdiggräddade limporna med kaffe och sirap.  Detta recept blev till 9 stycken.

Slutresultatet blev sådär den här gången för jag lyckades klanta till det med torrjästen. Jag glömde nämligen att blanda den med mjölet före och hade istället i degspadet först. Sen när jag skulle ha i jästen som jag nog hade blandat i mjölet blev det säkert klimpar utav det så jäsningen blev en aning ojämn... Tankspridd här hej. Men smaken är det inget fel på och ingen är perfekt på utsidan!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar