fredag 20 november 2015

Hur man fördriver tiden i köket

Nu har matten kockat halva kvällen. Summan av kardemumman är gubbröra på sik, ett gottgottgott foccaciabröd och blivande tjälknöl på lamm och älg som ska gotta till sig i ugnen under natten och imorgon. Jag kan knappt bärga mig. Lite malaxlimpa, sallad, potatisgratäng och en efterrätt på det så kommer ingen att gå hem hungrig imorgon.

Så lagar man gottgottgott foccaciabröd:

Du behöver ungefär det här:

3 påsar torrjäst
ca 15 dl vetemjöl
6 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
2 msk flingsalt
4 msk honung
färsk rosmarin
svarta oliver utan kärna
flingsalt att strö över
olivolja att ringla över

Gör ungefär såhär:

Blanda torrjästen med en del av mjölet. Ha i vattnet (42 grader), oljan, saltet och honungen. Tillsätt resten av mjölet och knåda tillräckligt länge. Låt degen jäsa till dubbel storlek (i ca 45 minuter). Dela degen i fyra bitar på ett mjölat bord och forma till bollar. Kavla ut till ca 1 cm tjocka kakor. Låt jäsa en gång till under bakduk (i ca 30 minuter). Tryck små gropar i bröden. Skiva oliverna och tryck ner dem i groparna. Riv lite rosmarin och strö över. Strö över flingsalt och ringla över ordentligt med olivolja.  Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

Ha en bra dag! Det tänker jag ha.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar