fredag 28 november 2014

Avmaskning

Jag mitt klantarsle har inte avmaskat fåren alls. Nu har vi en stackars tacka som alldeles uppenbarligen lider av parasiter som tar hennes näring. Så idag ska vi avmaska bara husse kommer hem.

Det låter lätt.

Maskmedel plus får lika med enkelt. Inget kråtasverk här.

Väl?

Ända tills matte hämtade ut maskmedlet från apoteket och veterinärens dosering lyder "1 gram per får" och tuben är graderar från 100 kg till 600 kg med 50 kg:s intervaller. Det går alltså inte att använda tuben varken ordentligt, säkert eller på ett vettigt sätt. För 50 kg fårtarm motsvarar inte 50 kg hästtarm. Så är det bara.

Så då får matte ta fram hushållsvågen och väga upp ett-grams-klickar och så får vi på något väldigt kreativt sätt klura ut hur vi sedan får maskmedlet att hamna där det ska.

Inte är det i det här landet tänkt att man ska ha små djurbesättningar whatsoever. Maskmedlet ämnat för får får man nämligen köpa i minst litersförpackningar. Det räcker åt typ 500 får. Minst. Ekonomiskt och hemåt på alla sätt för en liten knegare som jag. Inte. Så därför skrev veterinären ut Axilur som man avmaskar katter, hundar och hästar med. Hästdosen är tydligen så stor att man måste ha recept, för katt- och hundmedel får man från varje apotek. Däremot räcker en hästdos ämnad för häst som väger 600 kg till 24 får.

Nu ska det bli ordning på torpet!

Fårsidan har det blivit tillräckligt slarvat med för i år. Inte nog med att det inte har skett någon avmaskning, men somliga tackor är redan högdräktiga och har lagts i lamningsboxen eftersom att juvret för varje dag som går blir ännu mera sprängfullt. Orsaken till att tackorna ska lamma snart är att baggarna gick tillsammans med tackorna hela sommaren för att det var omöjligt att skilja på dem i våras när det begav sig, då den ena ännu diade och den andra inte kunde gå i hage ensam. En tacka av finsk lantras är dräktig i 143 dygn och det hade varit skönt att veta exakt när det 143 dygnet inträffar. Nästa år ska pojkarna ha en egen hage alldeles från början till slut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar