onsdag 5 november 2014

Oordningens mecka

Hemma hos oss bor det en Stökpelle och en Slarvmaja. Ni får själva klura ut vilken av dem som är vem. Därtill bor vi på 33 kvadratmeter och det har vi gjort i tre år. Vårt hus (ja, det är ett hus som är trettiotre kvadratmeter stort) är mysigt. Det har ett "stort" rum där sovrum, kök och vardagsrum samsas, ett vindfång/en hall med skjutdörrar på en hel vägg var datorn och "arbetsrummet" finns mitt i, samt ett förhållandevis stort badrum på det. Huset har jag planerat enligt centimeter. Vi har smarta förvaringar i stora rummet. En hög säng (ca 105 cm hög) under vilken det får plats klädskåp samt övrig förvaring. Köksbordet är ett klaffbord som går att vika ihop eller vika ut. TV:n sitter fast på en arm som man kan vrida ut från bokhyllan. Bokhyllan är ett ihopkok av en massa Billy-delar från IKEA.

Problemet med ett hus på 33 kvadratmeter där Stökpelle och Slarvmaja bor är att det blir råddigt omedelbart. Stökpelle och Slarvmaja bor inte ensamma, bör man kanske tillägga. Sindi och Ernst bor ju också här. Slarvmaja är dålig på att upprätthålla ordning. Var sak har inte sin plats. Slarvmaja och Stökpelle har helt enkelt för mycket saker. Problemet är bara att vi inte vet vad vi ska göra oss av med. Vi har faktiskt rätt lite onödiga saker jämfört med många andra vi känner.

Köket är litet (förstås, man kan ju inte överdimensionera) och saknar diskmaskin och arbetsytor. Det gör att man drar sig för att t.ex. baka för att det blir så fruktansvärt rörigt bara av att man lagar en sockerkaka. Det finns liksom ingenstans att ställa ner saker.

Kläderna är det största problemet. Vintertid tar alla tjocka plagg dubbelt så mycket plats jämfört med sommarkläderna. Stökpelle är dålig på att hålla ordning på sina kläder (han har arbetskläder och föuskläder och vanliga kläder och...) och så viker han dem inte, han TÅRAR in dem. Slarvmaja är också dålig på att hålla reda på sina kläder. Hon kan vika kläderna men däremot kommer hon aldrig ihåg var ett särskilt plagg finns. Dessutom har Stökpelle och Slarvmaja ett litet förråd på mellantaket dit man kommer genom en liten lucka på gaveln. Där är det enbart Stökpelle som huserar för Slarvmaja vågar inte kliva på stegen dit in. Dit förpassas i varje fall vinterkläderna när det är sommar och tvärtom.

Slarvmajas uppgift idag är att packa väskan inför semester. Gissa om det är svårt. Hälften av kläderna hittas förstås inte. Slarvmaja har plötsligt fått en uppgift att utföra efter semestern: röja bland kläderna.

* * *

Missförstå mig inte: vi trivs bra i vårt lilla hus och Slarvmaja älskar sin Stökpelle. Det är bara det att när det är så trångt och när man inte gör annat än går och röjer undan för att kunna ta sig fram, då börjar lusten efter flera kvadratmeter göra sig påmind! Vi har planer på ett stockhus men sådana kostar pengar. Däremot ska jag inte sticka under stol med att vi tänker på ett större - eller varför inte bekvämare - boende. Planerare som jag är så har jag och vi idéer som väntar på att förverkligas. Så länge vi spelar på Lotto så kan väl ni titta på inspirationsbilderna. (Det gör vi rätt ofta. Tittar på inspirationsbilder alltså. Inte spelar Lotto.)

Källa.
Källa.
Källa.2 kommentarer:

  1. I nuläget kan det också vara inspirerande med inspirationsbilder på temat Compact Living :) http://34kvadrat.devote.se/blogs/28463558/compact-living-olivedalsgatan-18.htm /Mamm.

    SvaraRadera
  2. http://www.compact-living.com/tips-rad

    SvaraRadera