onsdag 19 november 2014

Om ljusstöpning

Happ. Det går inget vidare med att få Uni att hållas inne i hagen. Det är tydligen för lite kräm i akkun. Idag ska vi byta akku och tråd och slå ner grövre stolpar på rymningsstället.

Jag inser att jag har spräckt teorin om att en djurgård är det mest idylliska man kan bo på. Ifall att någon fortfarande tror det efter de senaste dagarnas inlägg får de gärna komma och bo hos oss lite.

Igår stöpte jag ljus tillsammans med Åsa, sådär helt spontant. Det var roligt! Jag har aldrig stöpt ljus förut. Det är så mycket tillställas fram och tillbaka innan man kan sätta igång och stöpa att man liksom inte gör det ensam.

För att stöpa ljus behöver man:

Stearinmassa
Paraffinmassa
Stöpkärl
Plåtburkar för att smälta ljusmassa i
Kastrull för vattenbad
Träpinnar/lister
Veke (en tunn så att ljuset inte brinner upp med det samma, det hade varit tråkigt)
Tyngder, t.ex. muttrar
Vattenkokare (kan vara bra att ha)

Om man inte vill ha ljusmassa på golvet kan det vara klokt att breda ut tidningar där man håller på.

Ljusstöpning går till så att man i vattenbad smälter ungefär 1/3 paraffin och 2/3 stearin. Under tiden kokar man upp vatten som man ska ha i sitt stöpkärl som ska vara högt och smalt och helst inget man är särskilt rädd om. I stöpkärlet ska vattnets temperatur hållas mellan 65 och 75 grader Celcius. Vi hade stöpkärlet att stå på en kokplatta så att temperaturen inte skulle sjunka så snabbt. Ibland fick vi fylla på med mera kokande vatten.

När ljusmassan är smält häller man den i stöpkärlet. Ljusmassan kommer att flyta ovanpå vattnet. Vattnet får inte bli för kallt för då stelnar massan och inte heller för varmt eftersom att massan då smälter.

Under tiden man smälter massan och fixar hett vatten i stöpkärlet klipper man till vekarna, längre än vad det färdiga ljuset ska bli. Man knyter vekens ena ände i träpinnen och i vekens andra ände knyter man fast tyngden.

Sedan är det bara att börja stöpa! Första gånger man blöter veken ska man göra det i enbart ljusmassa. Om man råkar blöta den i vatten så kommer ljuset aldrig att brinna eftersom att stearinet isolerar fukten i veken. Doppa så länge att det slutar komma luftbubblor.

När man doppat vekarna i enbart stearin och låtit det stelna och svalna så kan man doppa hela vägen ner tills pinnen tar i kanten eller tills tyngden tar i bottnen. Om man doppar för långsamt så smälter stearinet och om man doppar för snabbt så fastnar inget stearin. Man måste låta lagren stelna och svalna mellan doppen så man får utarbeta ett system som fungerar.

När man doppat tillräckligt mycket och ljuset har en bra form så låter man det svalna och stelna och så skär man av det så att tyngden kommer bort. Sen är det bara att elda!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar