söndag 3 maj 2015

Sagan om den lilla rymningsincidenten

Igår var en sådan kväll som man kommer att minnas när man som gammal tant ser tillbaka på sitt liv som djurhållare. Runt klockan 22.30 skulle vi ut och ge dagens sista hö. Det skulle egentligen ha inträffat tidigare i vanliga fall men husse och matte kalasade på eftermiddagen så det blev så sent med eftermiddagshöet.

Hur som helst så var hagen tom. TOM. Ett par upprivna trästolpar skvallrade om att något utöver det vanliga skett. Som tur så kom våra kollegor förbi just då och åkte hem i en rasande fart och hämtade kläder  inför den stundande skallgången. Husse passade på att väcka storhusse ur sin tv-dvala och helt plötsligt var vi en tropp på sju pinnar som skulle ge oss ut på hästjakt i mörkret.

Var börjar man leta? Tja. Överallt? Hästar som förflyttar sig i 60 pannor hinner rätt långt på 90 minuter om de sätter iväg.

Vi åkte åt sju håll och matte hann förstås befara det allra värsta ungefär tio gånger om men så ringde husse efter ett par minuter och hade hittat havremopederna... PÅ GRANNENS GRÄSMATTA. Linett hade gnäggat åt honom när han skulle hämta cykeln. Hon kunde förstås inte ha tänkt sig att gnägga från buskaget lite tidigare när vi stod på trappan så att vi kunde ha undvikit maxpulsen, nejdå.

Så hämtade vi dem och gick hem igen och stod och skämdes medan husse fick dunka ner stolparna i marken igen, 20 centimeter längre ner den här gången. Linett blev tio år yngre tack vare hennes lilla rymningsupptåg och Ockra och Lumikki gladde sig mest åt gräset. Idag blir det ett straffmotionspass som heter duga, vill jag lova, så att gräset minsann passerar!

Vad lär vi oss av detta? I princip inget. Hästar blir ibland lite enkla i bollen och då kan vad som helst hända. Jag tror att de har blivit rädda för något. Jag vet att Ockra reagerar på motorcyklar som låter och åker i en väldans fart och sent igårkväll hördes oljud av trimmade mopeder som eventuellt kan ha skrämt upp henne. Lumikki brukar inte gå i närheten av elstängsel ens i misstag så hon är nog inte boven i dramat. Linett rymde säkert för att Ockra gjorde det.

Eller så var det bara kimppakiva.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar