fredag 1 maj 2015

Fodervärd och majkalas

Vilken vecka! Idag är det första maj så nu passar vi på att hämta andan!

Matte har börjat jobba, det är väl den största förändringen och orsaken till varför vi måste hämta andan. Det går nog bra, men det är så mycket nytt att hålla reda på. Det om det, den här bloggen handlar om djur, inte om världsliga saker. Jobb är en världslig sak.

Igår eftermiddag blev vi fodervärdar en gång till när Ockra kom. Den bestämda damen och ordinarie bestämda damerna var lite kinkiga i början men nu när ett dygn har gått börjar det fungera bättre. Lumikki är en diplomatponny som är nyfiken, vänlig och gärna hälsar på nykomlingen medan Linett tror att Ockra ska stjäla Lumikki ifrån henne och därför måste hon försvara ponnyn (som nog minsann kan försvara sig själv men det fattar inte Linett). Utfodringen är det svåraste momentet men även det börjar fungera nu när vi har fått träna några gånger.

Hur det går till när man släpper ihop hästar som aldrig har sett varandra förut är en långrandig, krånglig och spännande historia som är alldeles för komplicerad för att redogöras här och nu. Om någon väldigt gärna vill veta kan man höra av sig i kommentarsfältet så kan jag uppfylla önskan en annan gång.

Ockra ska få en alldeles egen presentation med profilbild och allt bara ni väntar ett tag.

De har inte ihjäl varandra även om det för ett otränat öga kan se ut så när ungefär 1200 kg hästkött fördelat på tre individer störtar omkring.

Idag har Lumikki varit och jobbat på majkalaset vid Bjärgas i Larsmo. I arla morgonstund brummade vi iväg och lånade transporten och klockan 11 befann vi oss vid hembygdsmuséet sadlade och redo för att ta oss an alla ivriga unga ryttare. Lumikki har en sån störtskön personlighet: hon går rakt in i transporten - vilken som helst och när som helst -, kliver ur den var som helst och kan vara precis var som helst utan att jaga upp sig och börja se spöken.

 När det blev mindre rusning i kiosken band vi fast henne i en stolpe, gav henne vatten och lät henne vara ifred ett tag medan vi tog en kaffekopp. När vi kom ut igen lite senare var hon försvunnen med grimskaft och allt. Matte och husse fick lite lätt panik där ett tag men så såg vi en bekant gammal farbror som gick omkring med henne och lät henne beta. Lumikki vet inget om det här med att följa med främmande farbröder, även om det inte var så farligt den här gången..! Hehe.
Thank you!
Eftersom att jag är usel på att visa bilder visar jag nu ett par bilder på vårens nya fårskåck. Amira och April (svart), Alisa (vit) och Aino (svartvit plätt längst fram i bild) med sina barn. Ni är så bra på får vid det här laget så ni klarar av att lista ut vilka lamm som hör vart.






Jag hade alldeles för mycket på lager för att det här skulle bli ett bra inlägg.

Ha en bra dag!

2 kommentarer:

  1. Åh så ljuvlig Lumikki, och åååh så fin fårskock!! Längtar att få släppa ut våra får från stallet, men ännu ett tag får dom vänta...! Blev nyfiken på era staket då jag såg lite bilder..har ni staket så de inte ska komma nära stallväggen..? Skulle gärna se mer fiffiga staketlösningar, vi drar ju bara upp en eltråd så får det va som det är då.. :S Glad första maj från Solf!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lumikki och fåren tackar. :)

      Det där "staketet" uppefter stallväggen är en grind som var stängd ifjol när vi inte hade några hästar. Nu har vi gjort det lite provisoriskt med fårens utehage och bara dragit en tråd rätt över från hästhagen. Den ska snart bort bara det blir lite grönare ute så att fåren kan gå på bete. Jag längtar SÅ till den dagen! Vi ändrar oss jämt och ständigt när det gäller hagar och staket. Tror faktiskt inte att det finns något svårare.

      Glad första maj till er också! :)

      Radera