tisdag 16 september 2014

Filosofier kring rinnande ögon samt hästskor

Dagen är ung och matte har hunnit med mycket. Imorse började jag med att ringa veterinären för vi har haft ett litet gissel med Sindis öga som rinner. Förra gången fick jag Fucitalmic-droppar som vi gav henne i en veckas tid. Det blev inte bra utan har nu fortsatt rinna, lite mindre dock. Det är ingen färg på det som kommer ut så det är ju bra i alla fall. Veterinären tyckte att det lät som trånga tårkanaler och hänvisade oss till en ögonspecialist. Suck.

Jag har letat på nätet och har lärt mig att man nog kan vidga tårkanaler men att det inte är någon garanti för att det slutar, och dessutom dyrt. Däremot läste jag i flera olika forum, att rinnande ögon kan bero på fodret och det enda foder man nämnde i detta sammanhang var Royal Canin, som jag ju har matat min hund med hittills. Istället rekommenderade man raw food.

Någon som vet?

Förstås har ju forumen varit vinklade på ett eller annat sätt. Nu vill jag ha ett objektivt och bra svar.

Efter forskningen gick vi på morgonpromenad. Det är nog dagens skönaste stund tillsammans med min hund. Man slås av tanken: Hur kan man någonsin ha levt utan det här?

Sindi, snart 8 månader.
Sedan gick jag ut och ägnade mig åt IQ-befriad sysselsättning: mocka dynga. Hästarna är väldigt nyfikna på vad man gör med deras bajshögar och kan inte lämna en ifred ens en gång. Det gör att det tar en stund för det är alltid någon som ställer sig mitt i högen.

Efter mockningen ringde jag hovslagaren och fixade ett möte. Grusvägar och barfota är ingen bra kombination om man tänker köra/gå/skutta omkring/rida på grus. Vi har inte så mycket att välja på här på landet. Då får man anpassa don efter person och sko hästarna.

Efter morgonens jobbpass tog jag med mig Uni på en skogspromenad. Vi travade längs sandvägen och det tyckte han att var kul. Sedan visade jag honom vattnet för det tycker jag att en larsmobo bör känna till. Först blev han rädd för det när det var blankt så han såg sin spegelbild men när jag skvätte i det kom han på att det var vatten och att det gick att dricka.

Coola bananer!

Uni


2 kommentarer:

  1. Jo, bl.a. rinnande ögon e vanligt av Royal Canin. Foderbyte kan allti va bra att testa som första. Spannmålsfritt eller färskfoder/Barf är ett bra byte :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har faktiskt hört/läst att speciellt sheltien är känslig för spannmål. Det blir nog till att först testa foderbyte. Jag tror att om problemet med rinnande ögon skulle bero på trånga tårkanaler så borde vi ha sett problemet komma tidigare än vid 7 månader. Om det inte blir bättre så får vi väl ändå ta skeden i vacker hand.

      Radera