fredag 17 oktober 2014

Körutrustning

Nu har husfolket förstört lite pengar på djuren igen. Den här gången har vi investerat i (nästan) komplett körutrustning åt Uni. Det är bara kärran som fattas, men det tar vi en annan gång.

Källa.
Utrustningen som han får är av märket Finn-Tack och helt i läder. Matten tror inte på syntetmaterial när det gäller hästutrustning. Satsar man på kvalitet och håller utrustningen hel och ren så får man garanterat sålt den. Settet innehåller däckel, gjord, remmar, brösta, svanskappa, träns och tömmar. Och det är mycket för en förhållandevis liten peng.

Vi har haft kontakt med kundtjänsten på Ravikauppa innan köpet och fått bra hjälp med att välja rätt storlek åt havremopeden som ju är av märkvärdig storlek eftersom att man i princip aldrig kör med islandshästar. Någon som har kört med sin islandshäst? Jag har sett en eller två när jag har googlat runt.

Nu sitter jag och väntar på att det ska komma med posten och håller tummarna för att det passar.

En orsak till att man inte använder islandshästen till körning är för att när man kör med en häst så håller man hästens tyngdpunkt långt framme eftersom att den ska dra och då drar den framifrån (den blir alltså mer eller mindre framtung). Framtunga islandshästar har svårare när man ska lära dem tölta uppsuttet eftersom att tölten ska komma bakifrån och inte alls framifrån (som den då har vant sig vid att arbeta om den i huvudsak används som draghäst).

Det kanske finns flera orsaker än den här. Jag tycker inte ens att det låter som en absolut sanning eftersom att man ju nog kan köra hästar i samlad form.

Nu inser jag att det här resonerandet kräver ett ensklit inlägg om körning. Och jag har inte heller glömt det där utlovade inlägget dedikerat till islandshästen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar