fredag 7 mars 2014

Slide stop

Att galoppera i full fart rakt mot en vägg kan ju faktiskt låta osunt i mångas öron, men det var i alla fall vad vi gjorde på ridlektionen igår kväll. Ridlärarinnan hade fått för sig att vi skulle träna på slide stop som det så vackert heter i Amerikat. Det är något som man inte kan göra sådär bara utan det kräver förstås en massa träning.

Hur som helst så är första steget i träningen att använda väggen som ett naturligt stoppmärke. Det går ju helt enkelt inte att göra annat än stanna före väggen. En del hästar stannar lättare och snabbare än andra när man ber dem och andra faller gärna ner i trav innan de gör halt från galopp.

Hemligheten ligger i att kunna samla hästen och få den att lyda skänkeln för väl framme vid väggen kommer den med allra största sannolikhet att börja vela och vilja vända åt det håll som kompisarna for. Då gäller det att rida rakt fram för kung och fosterland, att inte bromsa och inte tappa förnuftet när väggen närmar sig och när hästen väl stannar berömmer man den. Till sist kommer den att fatta att ryttaren vill att den ska galoppera fram till väggen och sedan stanna där. Vidare behöver man använda mindre och mindre hjälper för att bromsa hästen (önskvärt!) och den kommer följaktligen att bli snabbare själv också.

Hur man sedan skall förfara vet jag ej men jag hittade ett youtubeklipp på bland annat slide stop. Riktigt såhär graciöst svingade vi oss inte, Stig och jag, men vi skötte oss alldeles utmärkt med tanke på vad vi kunde förväntas uppnå på en timme.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar