fredag 4 april 2014

Vårkänslor

Det måste vara något med våren. Alla är knäppa. Den ena värre än den andra.

Igår t.ex. hade man fått köpa hundvalp hos oss, relativt billigt. Den åker på som ett ånglok genom hela huset (som inte är så stort...) och river ner allt i sin väg. Så kissar den bakom en när man står och diskar. Gissa var kisset hamnar när man tar ett steg bakåt. Katten himlar med ögonen och undrar "när ska den gå hem?".

Fåren (i alla fall Allan) kunde man också få köpa billigt. Nästan avhämta om jag ska vara ärlig. Igår stod han och stångades med dynggrepen som husse höll i så det bara small av horn som stötte mot metall. Sedan smet han och försökte på att stångas med folk utanför sin hage också och dit räcker inte husfolkets tålamod så då blev hon en väldigt arg matte och han en väldigt sur husse och så åkte Allan på en propp och flög in i hagen igen (där han fortsatte att stångas med dynggrepen).

Smarta djur man har.

Nästa vecka blir det lamma av. På onsdag är det exakt 142 dagar sedan vi släppte in baggen och såg den första tackan betäckas. Juvren är sprängfyllda och tackorna börjar bli svullna där bak. Husse har fixat en hage till i höladan så snart får Allan flytta dit tillsammans med de tackor som inte lammar först. Det riskerar att bli lite logistikproblematik på den fronten eftersom att lamningsboxen inte är så stor. Visserligen går det nu sex stora får i det som får vara lamningsboxar men jag vill ogärna göra det allt för trångt för tackorna. Vi måste balka av så att de får vara ifred från andra. Det är också farligt för lammen ifall det är många vassa fåraklövar som trampar omkring var de lever sina första dygn. Dessutom är får nyfikna djur som gärna adopterar andra tackors lamm innan de själva lammar.

Det kan bli spännande här på gården nästa vecka. Jag lovar att hålla er uppdaterade.

2 kommentarer:

  1. Jo det där med kiss-pölar.... Hoppas ni har många strumpor så ni kan byta och inte behöver gå barfota medan maskinen tvättar. Men ni hålls ju pigga och krya då ni har att bubbla i. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tråkigt har vi aldrig. Än mindre blir vi utan sysselsättning. Jag har bytt taktik och går därför barfota inomhus. Det sparar inte bara på tålamodet men också på maskintvättmedel...

      Radera