lördag 31 januari 2015

Islandströjor och fotografering

Nu har vi engagerat oss här, både matte och husse! Nu är sunkiga mobiltelefonbildseran slut för den här gången och så bjuder vi istället på ordentliga bilder på oss själva och våra havremopeder! Husse förtjänar en riktig eloge för att han ställde upp som modell (inte alltför välbetald, dock).

Jag har nämnt att jag har stickat två stycken islandströjor i höst/vinter. Här kommer bevisen!

Husse med fjordhästen Linett. Islandshästen Uni i bakgrunden. Låter sig sällan fångas när det gäller!

Alldeles utomordentligt vackert!

Och som sig bör ska hunden också vara med.

Om man pjasar tillräckligt länge för Linett så somnar hon i famnen.
... Men det här är hästen som tar priset i att vara famnråtta! Lumikki med sin fina pannlugg och sitt stora hjärta.
Tröjorna är stickade i 100 % ullgarn som jag har importerat från Island. Garnet heter Álafosslopi och säljs bland annat av Lankava i Kauhava. Jag köpte det från Island för att det fanns mera färger att fås plus att det blev billigare även fast jag åkte på frakt och mervärdesskatt innan jag kunde börja sticka. Löjligt att det blev billigare att frakta garnet 3600 km än att köpa det 100 km hemifrån...

Husses tröja heter Álafoss och min Dalur. Mönstrena finns i boken Islantilaisia neuleita av Vedis Jonsdottir. Boken finns än så länge bara på isländska och finska så vitt jag vet men det vållade inga större bekymmer. Jag blev tvungen att läsa två gånger ibland och riva upp någon enstaka men det finns så bra beskrivningar i boken att det är rätt tydligt vad man menar. Helt kass på att sticka ska man inte vara om man ska ge sig på en tröja men med envishet och lite stickvana så går det bra.

Om jag nu ska klaga över något så gick det inte lika mycket garn som det stod att det skulle gå, vilket innebär att jag har köpt alldeles för mycket. Men det är egentligen inget problem för hos oss har inget garn fallit för något bäst-före-datum.

Den andra lilla fallgropen som jag upptäckte var att mönstrena inte passade till alla storlekar och därför blev jag ibland tvungen att lägga upp fler maskor än angivet alternativt ta ihop någon extra maska här och där.

3 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack! He to en stånd ti stick men va väl värt besväret! :)

      Radera
  2. Ni skulle passa som fotomodeller i reklamen för garnet :) /Mamm.

    SvaraRadera