tisdag 17 mars 2015

Nyheter, bulor och ben

Nu passar vi på och njuter av Vädret eftersom att det ska bli råskväder i slutet av veckan. När solen skiner är alla glada.

Igår kom den lilla snickaren i mig fram och byggde två skydd för fönstren ute i hagen så att man inte kan slå in huvudet eller foten i glaset... om man är häst alltså. Det har inte hänt men man vet ju aldrig när det slår till i den här världen.

Den lilla snickaren kom också på att ett sadelskåp skulle behövas. Dels för uppbevaring av sadlar (förstås) men också alla andra läderprylar som blir dammiga och fula, som träns till exempel. Skåpet ska ha en storlek om 600 x 1200 mm. Höjden är ännu inte fastställd. I ena sidan ska det finnas sadelhängare uppifrån och ner och på andra sidan ska det finnas hyllplan. På insidan av skåpdörrarna ska det finnas hängare för träns och grimmor. Tillverkningsmaterial torde bli limträskivor. Skåpet ska vara en mikrosadelkammare helt enkelt. Vi filar vidare på den idén.

Ebba har fått flytta tillbaka till sig och Eriksson tycker att det är tråkigt nu igen. Det är en vecka sedan jag flyttade ihop dem så om dryga tre veckor ska resultatet visa sig...

Linett har fått en bula på foten. Den sitter nere på kotbenet på insidan av benet. Den är stenhård, inte varm och hon ömmar inte fast man trycker på och nära den. I lördags levde hästarna till det riktigt ordentligt och sprang runt och kickade bakut i luften så det ligger hemskt nära till hands att hon har lyckats sparka sig själv på foten. Bulan torde vara ett s.k. överben som uppkommer vid slag eller inflammation. Det lär inte vara farligt så länge hästen inte visar på någon smärta från det. Samma fenomen uppkommer på hasen om den utsätts för slag och då kallas åkomman för piphas. Nu gäller det att ta det lite mañana och se ifall det ändrar.

När vi nu funderar på ben så kan jag meddela att lammet som för länge sedan var halt nu är helt återställt efter att ha haft benet lindat och spjälat i tre veckor. Det är en månad sedan vi tog bort stödet och nu har musklerna återvänt och hältan försvunnit och lammet rör sig fint.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar