lördag 6 december 2014

Pepparkakshäst

Så har hästarna fått större hage och en bra mycket roligare tillvaro tack vare Linetts inflyttning! Uni är så lugn och beskedlig nu när han har fått en mogen chef som han dessutom tycker väldigt mycket om. Lumikki var lite sur igår. Hon kände sig säkert bortglömd och åsidosatt. Idag är det redan bättre för hon har fått vara på körtur med husse medan matte red Linett.

Linett besitter en aning överskottsenergi för hon har inte blivit riden på ungefär tre veckor. Därför började vi lite lätt med longering först för att eliminera eventuella bockningar eller explosioner. Sedan tog vi en liten terrängtur tillsammans med Lumikki. Hästarna var pigga och Linett kändes lugn.

Eftersom att vi firar Finlands självständighetsdag idag så är det även dagen då det stora Sjölundska pepparkaksbaket inträffar och så även detta år. I år tyckte jag att vi på Lööte-filialen fick till temat riktigt ordentligt!


Det fattas visserligen en hund och en ulltått men man kan inte få allt här i världen så vi får väl nöja oss med det vi fick. Pepparkakorna är åtminstone goda!

Pepparkaksdeg

100 g smör
2½ dl farinsocker
1 dl sirap
1 dl grädde
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk nejlika
7½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Rör ihop smöret, sockret och sirapen till en jämn smet. Tillsätt grädde och kryddor. Blanda mjöl och bikarbonat väl och rör sedan ner lite i gången tills smeten är jämn. (Jag lät min hushållsassistent göra allt det här blandandet.) Låt degen stå i kylskåp över natten. Grädda kakorna i 200-graders värme i 7-8 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar